Bij The Base Solutions helpen we je aan een bouwterreincertificaat (BTC).
Als intermediair begeleiden wij opdrachtgevers en opdrachtnemers van funderingswerken naar de certificering van bouwplaatsen en bouwterreinen. Een kleine investering die zich met onze aanpak direct vertaalt in een efficiënt en veilig gebruik van het werkterrein, minder faalkosten en meer werkplezier.
De Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken (NVAF) heeft eind 2016 het Bouwterreincertificaat (BTC) in het leven geroepen. Deze regeling steunt op de ontwerpregels uit de CUR-publicatie 689 ´Begaanbaarheid van bouwterreinen, geotechnische draagkracht voor funderingsmachines’. De samenstellers van die richtlijn hadden zich tot doel gesteld dat er geen ongevallen met funderingsmachines meer zouden optreden als gevolg van onvoldoende draagvermogen van de bouwvloer. In de praktijk is het bereiken van de doelstelling weerbarstig gebleken. Hoewel eenduidige cijfers ontbreken, zijn verbeteringen noodzakelijk zowel wat betreft het gebruik van het BTC als de aandacht voor het BTC in het algemeen. Het zijn immers niet alleen funderingsmachines die gebruik maken van het bouwterrein en het BTC is méér dan alleen een draagkrachtberekening.
Onze aanpak bestaat uit drie onderdelen:
De eerste stap is dat wij in gesprek gaan met de opdrachtgever en gespecialiseerd funderingsaannemer. Alle historische gegevens van het gebruik van het bouwterrein worden verzameld. Voor maagdelijke nieuwbouwlocaties moet daarbij worden gedacht aan bijvoorbeeld de aanwezigheid van oude watergangen. Terwijl binnenstedelijk niet zelden sprake is van uitgevoerde bodemsaneringen, waardoor de ondergrond lokaal kan zijn verstoord. Daarnaast besteden we aandacht aan de bouwplaatsinrichting, de opstellingen van machines en de wijze van funderen. Daarmee dragen we zorg dat draagkrachtberekeningen van de ondergrond overeenkomen met de praktijk. Dit alles doen we aan de hand van onze checklist BTC.
De praktijksituatie visualiseren wij in ontwerptekeningen van het bouwterrein. Met daarin de aandachtsgebieden van de ondergrond en omgeving in verwerkt. Daarbij valt te denken aan de bouwplaatsinrichting, taluds en ontgravingen, obstakels, (oude) watergangen en de maatgevende posities van de funderingsmachines. Daarmee borgen we dat het uitvoeringplan fysiek mogelijk is en aansluiting vindt bij de berekeningen van opstelplaatsen. Daarmee is voor alle betrokkenen duidelijk hoe het werk wordt uitgevoerd in relatie tot de ondergrond en omgeving.
Op basis van de specificaties van de funderingsmachines en de ondergrond maken wij draagkrachtberekeningen van de ondergrond. Deze berekeningen zijn gebaseerd op de NEN9997-1 “Geotechnisch ontwerp van constructies” en de CUR-richtlijn 689 "Begaanbaarheid van bouwterreinen”. Vanuit onze praktijkkennis kunnen wij, in overleg met de gespecialiseerd funderingsaannemer, eenvoudig de maatgevende belastinggevallen en excentrische zwaartepunten definiëren. Dit zijn typische voorbeelden waarin The Base Solutions zijn ontwerp- en praktijkkennis bij elkaar brengt. Tot slot geven wij advies over instandhouding en monitoring van het bouwterrein.
Dit betreft een doelmatig onderzoek naar de eigenschappen van de toplaag van het bouwterrein. Veelal wordt de toplaag in de loop van de tijd geroerd of in een latere fase aangebracht, waardoor eigenschappen niet bekend zijn of zijn veranderd. Onderzoek door middel van bijvoorbeeld handsonderingen (max. 80cm diep) of handboringen geven inzicht in de hoger gelegen bodemgesteldheid.
Heb je voor jouw project binnenkort een bouwterreincertificaat nodig? Neem dan contact op met The Base Solutions.
Amsteldijk Zuid 61
1184 VD Amstelveen
The Netherlands